Ilmanvaihtokanavien puhdistus on olennainen osa rakennuksen ylläpitoa ja sisäilman laadun varmistamista. Mutta kuinka usein se tulisi tehdä, ja mitkä merkit viittaavat siihen, että on aika puhdistaa kanavat? Tässä artikkelissa käymme läpi keskeisiä indikaattoreita, jotka osoittavat, että ilmanvaihtokanavien puhdistus on tarpeen.

Miksi ilmanvaihtokanavien puhdistus on tärkeää?

Ennen kuin sukellamme merkkeihin, on tärkeää ymmärtää, miksi ilmanvaihtokanavien puhdistus on niin kriittistä. Puhdas ilmanvaihtojärjestelmä:

 • Parantaa sisäilman laatua
 • Vähentää allergisten reaktioiden riskiä
 • Parantaa energiatehokkuutta
 • Pidentää ilmanvaihtojärjestelmän käyttöikää

Merkkejä, jotka osoittavat puhdistuksen tarpeen

 1. Heikentynyt ilmanvaihto
  Jos huomaat, että ilmanvaihto on heikentynyt tai että ilma ei tunnu kiertävän tehokkaasti, se voi olla merkki tukkeutuneista kanavista. Tämä voi johtua pölystä, liasta tai muista epäpuhtauksista, jotka ovat kerääntyneet kanaviin.
 2. Lisääntynyt pöly
  Jos huomaat, että pöly kertyy nopeammin kuin ennen tai että pölyä on enemmän ilmassa, se voi olla merkki siitä, että ilmanvaihtokanavat ovat likaiset ja tarvitsevat puhdistusta.
 3. Epätavalliset hajut
  Epätavalliset tai pistävät hajut voivat olla merkki homeesta, bakteereista tai muista epäpuhtauksista ilmanvaihtokanavissa. Jos huomaat tällaisia hajuja, erityisesti kun ilmanvaihtojärjestelmä on päällä, se voi olla merkki siitä, että kanavat tarvitsevat puhdistusta.
 4. Allergiaoireiden paheneminen
  Jos sinulla tai perheenjäsenilläsi on allergioita ja oireet pahenevat kotona, se voi johtua likaisista ilmanvaihtokanavista. Puhdistus voi auttaa vähentämään allergeenien määrää ilmassa ja parantamaan oireita.
 5. Näkyvä home ilmanvaihtokanavissa
  Jos näet homeen kasvua ilmanvaihtokanavien ulostuloissa tai muissa osissa järjestelmää, se on selkeä merkki siitä, että kanavat tarvitsevat puhdistusta. Home voi olla terveysriski ja vaikuttaa negatiivisesti sisäilman laatuun.
 6. Korkea sisäilman kosteus
  Jos huomaat, että sisäilman kosteus on jatkuvasti korkea tai että ikkunat huurtuvat usein, se voi olla merkki siitä, että ilmanvaihtojärjestelmä ei toimi tehokkaasti ja kanavat saattavat olla tukossa.
 7. Äänet ilmanvaihtojärjestelmästä
  Jos kuulet kohinaa, vinkumista tai muita epätavallisia ääniä ilmanvaihtojärjestelmästä, se voi olla merkki siitä, että jotain on vialla. Tukkeutuneet kanavat voivat aiheuttaa järjestelmän ylikuormitusta ja aiheuttaa ääniä.

Milloin viimeksi puhdistit kanavat?

Jos et muista, milloin ilmanvaihtokanavat on viimeksi puhdistettu, tai tiedät, että siitä on kulunut useita vuosia, on todennäköisesti aika tehdä se uudelleen. Asiantuntijat suosittelevat puhdistamaan kanavat vähintään kerran 3-5 vuodessa, mutta tämä voi vaihdella riippuen asuinalueesta, talon iästä ja muista tekijöistä.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus on olennainen osa rakennuksen ylläpitoa ja sisäilman laadun varmistamista. On tärkeää tietää ja tunnistaa merkit, jotka osoittavat puhdistuksen tarpeen, jotta voit toimia ajoissa ja varmistaa, että sisäilma on puhdasta ja terveellistä. Jos tunnistat jonkin edellä mainituista merkeistä, on aika harkita ilmanvaihtokanavien puhdistusta.